Od školy ke škole aneb rešerše na náš druhý projekt

Náš projekt pro tento semestr je značně jiný než ten první. Navrhujeme školu, konkrétně Gymnázium Paměti národa. Máme konkrétní počty a plochy místností, bude to o hodně větší. Hodně hodně větší. Navrhujeme na konkrétní parcelu vedle ZŠ Štěpánská, tedy v Žitné ulici na parcele vedle románské rotundičky. O analýze místa příště, teď sem chci naházet pár zajímavých škol, které mě nějakým způsobem oslovily, nebo alespoň nějaká malá část mě na nich zaujala.



Tady se mi líbí, jak dřevěné latě vytvářejí soukromý prostor, ale při dostatečném soustředění a pohledu zblízka se dá vidět skrz a rozpoznat, co se děje na druhé straně.

https://divisare.com/projects/316437-dietmar-feichtinger-architectes-pole-d-excellence-educative-albert-camus#lg=1&slide=1


Podobně zde.

https://divisare.com/projects/293757-nbj-architectes-honore-de-balzac-highschool


Je to obrovské (96 751 m2) a monumentální, ale ty krásné ladné linie, navázanost, plynulost mi nedovolily si to tu neodložit.

https://www.archdaily.com/988539/tsinghua-university-high-school-guanghua-biad?ad_source=search&ad_medium=projects_tab


Kruhové atrium, náměstíčko, jako příjemný prostor pro setkávání, kde se v rohu nikdo neschová :DD.



Jedna velká knihovna.

https://divisare.com/projects/323729-fortunen-as-boensmoen



Proč ten plot tady? Už mu chybí jenom žiletkový drát a je to dvorek nějakého vězení. Dobře, Amerika, bezpečnost, země paradoxů... doporučuji rozkliknout a podívat se na všechny fotky, je zde hodně barviček v interiéru a spousta hezkých malých detailů.

https://divisare.com/projects/415640-big-bjarke-ingels-group-laurian-ghinitoiu-the-heights-building


Dostatek světla je důležitý. Hezká hra asymetrie, ale pořád to má nějaký řád. Na této fotce mě ale zaujal hlavně ten kontrast z kostelíkem v pozadí. Nevadí mi to, tak hezky se to doplňuje. Například ty horizontální linie na betonované škole s římsami na věži kostela.



Zde se mi líbí a) ty stropy, které mi strašně připomínají zdi v některých místnostech u nás na fakultě, b) ty oblé křivky venku za oknem (asi na ně mám trochu úchylku, pardon).



Na závěr zpátky k betonu. Co se mi zde líbí je ta velká prosklená stěna, za kterou je schodiště a chodby, takže se každý může na cestě mezi třídami zastavit u velikého okna a nasát sluníčko. A ten balkonek s kytičkami je taky super.


Komentáře

Okomentovat