Informace a kontext BARÁKU

 Cabinet of Curiosities se nachází ve francouzském městě Orléans, kde vznikl ku příležitosti první Biennale in Orléans (mezinárodní architektonické výstavy). Původní návrh stavby pochází od italského architekta Ettora Sottsasse (1917-2007). Je to jedna z mnoha kreseb, které Ettore Sottsass za svůj život vytvořil. Italské architektonické studio 2A+P/A GIANFRANCO BOMBACI MATTEO COSTANZO se rozhodlo dům podle 36 dostupných výkresů zrealizovat, museli však celý návrh zjednodušit, čímž se původní návrh stavby s názvem Architettura Monumentale proměnila v Cabinet of Curiosities.


Původní kresba Ettora Sottsasse


Sami autoři orléanské verze o domu tvrdí toto (volně přeloženo): "Výzvou projektu bylo představit si život v této formě: od částečně definovaného vnějšího objemu jsme odhalili neviditelné fasády a vstoupili do neprozkoumaného interiéru, abychom nakonec dobyli budovu jako celek. Klíčové bylo představit abstraktní strukturu sloupů a trámů v černém plášti. Nový prvek má tuhou geometrii a přesto reaguje na křivku stropu a vytváří volný, ale vzájemně závislý vztah s klenbou. Trojrozměrný rastr je tak autonomním prvkem, který obývá světlý interiér při zachování monumentálního charakteru vysokého klenutého prostoru. Při hledání účelu designu, který by se jinak omezoval na papír, jsme Sottsassovu kresbu proměnili v dům. Ve velmi tajemném, ale vysoce expresivním vzhledu Architettura Monumentale jsme rozpoznali tichý potenciál čekající na rozvinutí, šanci zahájit dialog s Ettorem Sottsassem a zahájit spolupráci za hranicemi času a života."


Dům (jestli stavbu tak můžu nazvat) byl během výstavy umístěn v centru města před Mediathéque d´Orléans (městskou knihovnou), později byl přestěhován a instalován v Parc Floral de La Source (městský park), kde stojí podle map dodnes. Slouží jako jako výstavní prostor města. 

Dočasná situace u městské knihovny


Umístění v Parc Floral de la Source,
vlevo lze vidět řeku Loiret               



Přesun z centra na okraj města


Podle mého velmi profesionálního měření má stavba rozměry 5x5 metrů. Bohužel není možnost se na ni podívat přes street view ; ( a nepodařilo se mi dohledat rozměry.




Řekl bych, že dům působí na první pocit poměrně extravagantně. Prostě křičí. Oblý tvar "střechy" není také zrovna běžný. Líbí se mi ta ladnost, jak vše má své proporce. Fasádu má dům sytě černou, ale okny a vstupním otvorem člověk vidí bílý interiér a jasně žluté sloupy. Okénka, ač na první pohled působí jako dosti malá a náhodně rozmístěná, přinášejí do interiéru dost světla a jejich umístění je příjemné na pohled.









Jak jsem již zmiňoval, stavba se dnes nachází v parku. Stojí zde jako solitér u cesty, kdy na dohled jsou maximálně veřejné wc a řeka Loiret.  Celý park vypadá velice udržovaně, jeho hlavní dominantou je Château de la Source, takový malý zámeček. V areálu se dále nachází například motýlí pavilon, minifarma, zeleninová zahrada, divoké louky nebo malá železnice.

Současné umístění v rámci kontextu města Orléans


Současné umístění v rámci Parc Floral de la Source




Cílem autorů mohlo být realizovat zajímavý návrh podle skic někoho jiného, ale myslím si, že vytvořili příjemný prostor vhodný nejen pro galerii. Dočasné umístění v centru města budově dle mě vůbec nevadilo. Dům vytvořil příjemný soukromý prostor i na rušné ulici. Je to prostor, který láká a zaujme. Na první pohled kolemjdoucí nemusí tušit, o co se jedná. Zvědavost ale láká lidi zastavit a přinejmenším nakouknout dovnitř. Pokud člověk vstoupil, mohl se kochat zajímavou konstrukcí a výstavou, stejně jako si mohl jen užít chvilku klidu a prostě se jen zastavit v nevšedním místě a prostoru.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Od školy ke škole aneb rešerše na náš druhý projekt